Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
A .

 

Η 5η φάση του Προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απομάκρυνση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τους βασικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου, ξεκίνησε σήμερα, στη Μαραθώνια διαδρομή (με σημείο εκκίνησης των αποξηλώσεων στην άνοδο της Λεωφόρου Μαραθώνος, ρεύμα προς Ραφήνα, στο ύψος της Παλλήνης), παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος έχει την ευθύνη του συντονισμού στη διαδικασία των αποξηλώσεων, και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποξήλωσης η συγκεκριμένη (Μαραθώνια) διαδρομή.
Η απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τον άξονα της Μαραθώνιας Διαδρομής - που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής - έχει στόχο να αποκαταστήσει την οδική ασφάλεια και την αισθητική του δημοσίου χώρου της περιοχής ώστε η εικόνα της Αθήνας να είναι αντάξια του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών (31η Οκτωβρίου 2010) που φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.
Από τις 24 Απριλίου 2010 (που ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμα) έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση συνολικά 583 παράνομων πινακίδων . Ειδικότερα στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας έχουν αποξηλωθεί 109, στον άξονα της Λεωφόρου Συγγρού 110, στον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων 108, στον άξονα της Λεωφόρου Κατεχάκη 192, στον άξονα Νέας Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου 54 και στον άξονα της Λεωφόρου Σχιστού 10.
Σε δήλωση του ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης επισήμανε: «O προγραμματισμός τηρείται και η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δυόμισι μήνες συνεχίζεται και σήμερα ση Μαραθώνια Διαδρομή. Ήδη, στο σύνολο έχουν αποξηλωθεί περίπου 583 πινακίδες. Όπως βλέπετε η κάθε πινακίδα χρειάζεται περίπου ένα φορτηγό για να μεταφερθεί. Ταυτόχρονα όμως έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της επιβολής των προστίμων και στις διαφημιζόμενες εταιρείες και στους διαφημιστές. Κι αυτή είναι μία απαρέγκλιτη θέση και απόφασή μας.
 Διότι πρώτον, γίνονται πράξεις οι οποίες είναι ποινικά κολάσιμες, πέραν από το της αστικής ευθύνης, και επιπρόσθετα εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να καθαρίσουν οι πόλεις της Ελλάδας οι οποίες, δυστυχώς, έχουν ένα χαρακτήρα που δεν ταιριάζει ούτε στο τοπίο ούτε στην ιστορία μας και από την άλλη πλευρά για λόγους ασφάλειας, που έχουν να κάνουν κυρίως με την οδική ασφάλεια.
 Θα είμαστε λοιπόν άτεγκτοι, θα προχωρήσει το πρόγραμμα. Ήδη στο ΕΣΠΑ εντάσσεται ένα συγκεκριμένο οργανόγραμμα και με συγκεκριμένες πιστώσεις. Δηλαδή ένα κονδύλι με το οποίο στη διάρκεια του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013 θα υπάρξει η μέριμνα για ένα μεγάλο έργο.
Με ευθύνη της Πολιτείας και σε συνεργασία της Κυβέρνησης, των Περιφερειών και βεβαίως και των Δήμων γίνεται προσπάθεια για να τελειώσει αυτή η ασχήμια που επικρατεί δυστυχώς στις πόλεις και επεκτείνεται και στην ύπαιθρο, κυρίως ένθεν κακείθεν των μεγάλων αρτηριών, αλλά και των μικρών και που, επαναλαμβάνω, έχουν την ευθύνη για πάρα πολλά από τα θανατηφόρα ατυχήματα που γίνονται στη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος επισήμανε: «Η συνεργασία είναι από διάφορα Υπουργεία και η αποξήλωση των πινακίδων έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Απλώς αυτό το οποίο κάναμε εμείς ως Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να προσθέσουμε τη Μαραθώνια Διαδρομή σε αυτήν τη λίστα των δρόμων, στους οποίους φεύγουν οι πινακίδες. Κι αυτό το κάναμε διότι από την πρώτη στιγμή θέσαμε δύο στόχους: πρώτα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη και δεύτερον είναι η αξιοποίηση όλου του πλούτου που έχει η Ελλάδα να δώσει, είτε αυτό είναι η ιστορικής μας κληρονομιά είτε αυτό είναι ο φυσικός πλούτος της χώρας.
Η Μαραθώνια Διαδρομή είναι ένας χώρος, ο οποίος θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα όλα αυτά τα χρόνια, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος. Και με το να βγάλουμε τις πινακίδες από εδώ, αυτό το οποίο καταφέρνουμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο που έχουμε».